Møde i udvalget d. 2. november 2020

9.     Statusorientering vedr. økonomi fra Sprogcentret (O)

Sagsnr.: 330-2020-147714             Dok.nr.: 330-2020-416603                                          Åbent
Kompetence: Social- og Beskæftigelsesudvalget
Beslutningstema
Udvalget orienteres om Slagelse Sprogcenters aktuelle økonomiske situation, hvor der forventes et merforbrug på ca. 1,5 mio. kr.
Baggrund
Frem til 2017 var der en stigning i kursisttallet på Slagelse Sprogcenter. Fra 2017 og tydeligere fra 2018 er der sket et fald i antallet af kursister. Faldet i kursisttal skyldes dels den begrænsede adgang til asyl og dermed ophold i Danmark samt fald på ca. 40% i antallet af kursister, der er selvforsørgende, da denne gruppe i perioden juli 2018 til juli 2020 skulle betale depositum og deltagerbetaling for danskuddannelse. Deltagerbetaling er afskaffet pr. 1. juli 2020, og der ses en mindre stigning i antallet. En del af denne gruppe nærmer sig udløbet af deres Danskuddannelsesret og kan dermed forventes helt at fravælge Danskuddannelse eller kun have mulighed for at deltage i kortere tid.
Faldet i kursisttal generelt er fordelt på alle danskuddannelser, der udbydes af Slagelse Sprogcenter.
COVID-19 har haft en forstærkende effekt på fald i kursisttal, da kun få indrejser til Danmark pt. Slagelse kommune har oplevet nedgang i det normale niveau for arbejdskraftindvandring fra EU-borgere og studerende.
Ligeledes har familiesammenførte i høj grad været afskåret muligheden for indrejse i Danmark perioden 12. marts til 8. juni. Mange er til gengæld indrejst i sommermånederne og er påbegyndt Danskuddannelse i august 2020.
Det presser samtidigt økonomien at der som led i Danskuddannelsesreformen i 2018 blev indført 30/70 betaling, således at den største del af modultaksten først modtages ved afsluttet modul. Dette forhold rammer særligt hårdt under Covid-19, hvor langt færre grundet nedlukningen har formået af afslutte modulerne inden for tidsrammen.
Økonomi
Sprogcentret havde for 2020 et stramt, men realistisk lagt budget. Budgettet er nu udfordret af manglende indtægter, som betyder et forventeligt underskud på ca. 1,5 mio. kr. Sprogcentrets underskud afspejles delvis i et mindreforbrug på Danskuddannelse hos myndighed i Slagelse Kommune.
Sprogcentrets forventede økonomiske tab er begrundet i følgende forhold:
-      Progressions- og læringstab gennem 2 måneders "nødundervisning" fra 13. marts til 27. maj 2020, hvorefter en gradvis genåbning blev iværksat.
-      Ca. 20 - 30% af kursisterne mødte ikke til den virtuelle undervisning pga. private omstændigheder
-      Uanset den tilbudte fjernundervisning var sprogcentret også være nødt til at tilføre ekstra ressourcer for eksamenstræning med kursister, der skulle til de afsluttende prøver i juni/juli samt igen i efteråret mhp. kommende termins danskprøver.
-       Bortset fra de stærkeste kursister, vurderes der et læringstab på 30-40%, som sprogcentrene skal indhente i løbet af det næste halve år uden finansiering.
-       Kun 15-20% af kursisterne har en progression, der gør, at den næste modultest kan bestås inden for normeret tid.
-      En del kursister bestod ikke eksamen, eller frameldte sig, hvilket betyder, at de skal have yderligere undervisning det næste halve år.
-      Selvforsørgende kursister: Vi ser ikke den budgetterede fremgang i tilgangen af selvforsørgende kursister i efteråret 2020 pga. Covid-19 krisen.
De skriftlige prøver blev udskudt fra maj-juni til juni-juli, som også resulterede i yderligere omkostninger for sprogcentret.
Endelig er det tilfældet, at ovenstående vurdering af tab sker i en periode, hvor mellem 50- 65% arbejdstagere, studerende og medfølgende ægtefæller i forvejen benyttede sig af pauseordningen pga. deltagerbetaling, med den konsekvens at sprogcentret har mistet en væsentlig andel kursister i forårsperioden.
Sprogcentret er opmærksom på, at "progressions- og læringstab" umiddelbart kan være svært at måle på, men fakta er, at vi kommer til at se perioden fra 13. marts og langt ind i efteråret 2020, sandsynligvis til 2021, med fulde udgifter og ikke de budgetterede indtægter til dækning af dem.
Retligt grundlag
Integrationsloven og Danskuddannelsesloven.
Handlemuligheder
Sprogcentret har løbende fokus på at have det nødvendige antal lærere, som dækker det aktuelle og forventede behov. Det forventede kursisttal i 2020 nås næppe under de nuværende omstændigheder.
Der er i løbet af 2019 sket en personalereduktion, der har fået effekt i 2020.
I 2020 er yderligere fratrådt 3 fuldtidsmedarbejdere. Således har sprogcentret nu 20 undervisere, heraf 7 på deltid, 2 ledere, 2 administrative medarbejdere, 1 bibliotekar samt 1 husassistent. Til sammenligning var der i 2017 i alt 46 medarbejdere på sprogcentret.
Et fortsat fald i og stagnation af kursisttal samt indstilling af andre aktiviteter betyder et skærpet fokus på økonomi og handleplan for opretning af økonomien præsenteres for udvalget i forbindelse med budgetopfølgning 4. Med det aktuelle kursisttal vil det blive svært at undvære flere medarbejdere i opgaveløsningen, hvis nuværende kvalitet skal fastholdes. Muligheden for at justere på fx holdstørrelser er pt. også begrænset af retningslinjer for forebyggelse af COVID-19.
Vurdering
Administrationen vurderer, at der med handleplanen der er udarbejdet ligger en realistisk plan for håndtering af det forventede merforbrug.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Eventuelle afskedigelser vil påvirke løsningen af kerneopgaven i det at fleksibiliteten i tilbuddet begrænses samtidig med at der forventelig vil være en påvirkning af trivsel/sygefravær på sprogcentret. Personaletilpasning vil pga. opsigelsesfrister først få betydning medio 2021.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Chef for Center for Arbejdsmarked og Integration indstiller,
1.    at Sagen tages til orientering
Beslutning i Social- og Beskæftigelsesudvalget den 2. november 2020:
Fraværende:  Morten Hass Augustsen (V)
Taget til orientering.
Administrationen oplyser, at mængden af undervisere er tilpasset antallet af kursister på Sprogcenteret.
(O) mener, at der er grundlag for at spare yderligere.
(Ø) og (F) retter en bekymring over svækkelsen af Sprogcenteret.
Kunne ikke indlæse data fra Slagelse Kommunes hjemmeside.